Få ut det mesta av ditt sparande och sparkonto – Tips och råd

Om du väl börjar spara, är det förstås fullt förståeligt att du vill få ut så mycket av detta som möjligt. Man sparar ju trots allt för att ha mer pengar i framtiden, och då kan varje extra krona, framför allt på lång sikt, göra ganska stor skillnad. Men hur maximerar man egentligen sitt sparande? Här kommer några tips:

Leta upp den bank som erbjuder dig den bästa möjliga sparräntan

Det är nämligen inte alls säkert att det är din nuvarande bank som gör det, fast de förmodligen gärna skulle vilja att du tror det. Istället kan väldigt många hitta bättre sparräntor på annat håll, t.ex. hos de många nischbanker som man också kan spara hos numera.

Får du en bättre ränta, kommer ju ditt sparkapital att växa snabbare utan att du gör något särskilt alls själv, så detta är ett väldigt viktigt steg att ta.

Tycker du att det känns svårt att veta hur du hittar den bästa sparräntan, finns det vidare automatiska tjänster som du kan använda för att ta reda på detta automatiskt. Så istället för att skippa detta steg, rekommenderar vi i så fall att du gör detta.

 

Automatisera ditt sparande

På så vis slipper du varje månad fundera på om du verkligen har råd att spara eller inte, då sparandet sköts med automatik. Skulle man akut behöva stoppa sparandet, brukar det i regel gå, men försök undvika detta, om det inte verkligen finns skäl till detta. Även mindre summor varje månad, som dras automatiskt, kan växa till sig en hel del på lång sikt, så börja med en automatisk överföring till sparkontot som känns rätt just nu, sedan kan du alltid öka summan när du har möjlighet till det.

bästa sparräntan

 

Sätt in extra pengar på sparkontot när du kan

Det kan vara om du får extra pengar över i slutet av månaden, om du säljer något, får extra pengar av familj och vänner eller liknande. Oavsett vad det rör sig om för extra medel man får, bör dock målsättningen vara att så mycket av dessa som möjligt ska sparas. För varje extra insättning du gör till sparkontot, kommer ju sparkapitalet ju trots allt att växa snabbare.

 

Lås gärna hela eller delar av sparandet

Detta gör då att du inte kan lockas att ta ut pengar i förtid, av någon som helst anledning. Litar man inte riktigt på sig själv och att man kan låta sparpengarna vara, kan därför detta vara ett bra alternativ.

 

Hos en del banker får man dessutom en bättre ränta om man låser hela eller delar av sparandet, och då kommer ju även den extra räntan man får att göra att sparkapitalet växer snabbare.

 

Öka ditt sparande så fort du kan

Även om vi rekommenderar att den som inte kan spara så stora summor idag börjar spara något åtminstone, tycker vi ändå att man ska försöka öka den summa som man sparar automatiskt varje månad (se ovan) så snabbt det bara går. Även om det bara rör sig om en eller ett par hundralappar som ökning, kommer även detta att hjälpa dig nå dina sparmål snabbare. Skulle du öka summan som förs över automatiskt för mycket, kan du förstås alltid minska den igen, så det finns inget som säger att man inte kan experimentera lite gällande detta, om man känner sig osäker.