Huslån

När man ska köpa hus, är det allra vanligaste scenariot att man inte kan betala hela köpesumman för huset själv, med hjälp av sparmedel, utan att man istället måste ta huslån, eller bolån som det också kallas. Som tur är, är dock huslån den allra mest förmånliga lånetypen i Sverige idag, så det behöver faktiskt inte vara en så dålig affär att ta ett, som en del tror.

Varför är huslån då så förmånliga?

Dels beror detta förmodligen på att så otroligt många låntagare tar huslån, så långivarna, dvs. bankerna, har med stor säkerhet satsat lite mer på att göra dessa lån så bra som möjligt, som det bara går, för att tilltala så många låntagare som möjligt, då dessa lån är så vanliga.

En annan, viktigare anledning, är dock att en säkerhet används när man tar huslån. Det är förstås själva huset vi talar om. Skulle det vara så att du som tar ett huslån och inte klarar av att betala tillbaka det, har banken eller långivaren nämligen möjlighet att sälja ditt hus, och på så vis få tillbaka sina pengar. (Detta sker dock förstås endast under vissa särskilda förutsättningar, och om det är så att lånet inte betalas tillbaka)

Detta innebär, för långivarens del, att man tar en mindre risk, än om man lånar ut pengar utan någon som helst säkerhet, vilket gör att lånegivaren kan erbjuda dig bättre villkor för ett huslån än för andra lån.

Huslån

Detta märks bland annat på längre återbetalningstider, men även på lägre räntor för lånet. Det är därför alltid bäst att ta ett huslån, när man ska låna pengar till just ett hus, istället för att ta andra typer av lån.

Vad ska man tänka på när man tar ett huslån?

För det första är det viktigt att alltid ha ett specifikt låneobjekt, dvs. hus i åtanke, när man ska ta ett huslån. Långivaren kommer nämligen att begära uppgifter om huset av dig i samband med din ansökan, för att se om det är värt så mycket som du vill låna.

För det andra skiljer sig priserna, och även lånevillkoren, åt en hel del när man tar huslån. Av denna anledning är det en god ide att jämföra flera olika lån med varandra, om det är så att man vill ta ett huslån. Detta gör du enkelt genom att besöka flera långivares hemsidor, för att se vad just deras lån kostar, och vilka villkor som gäller för dem. Är det enbart priser man vill jämföra, kan man även göra detta med hjälp av någon av de många lånejämförelsetjänster som finns på nätet.

Dessa tjänster jämför nämligen priser på lån åt dig med automatik, och listar sedan de olika lånealternativen åt dig, i prisordning, med det billigaste lånet först. Det blir därför mycket lätt att se vilket det billigaste lånet för just det lånebeloppet du behöver låna är, då detta lån kommer att dyka upp först, eller åtminstone högt upp, i listan.