Mikrolån

Mikrolån – En lånetyp som uppskattas av många

Så kallade mikrolån är lån som kallas för många saker, t.ex. smslån och snabblån också. Det är förmodligen den mest populära lånetypen just nu, eftersom denna lånetyp, som inte funnits särskilt länge, gått om många av de mer traditionella lånetyperna väldigt snabbt. Detta beror på att denna lånetyp tagits fram för helt andra situationer än vad de traditionella lånen brukade användas för, och mikrolån skiljer sig därför från mer traditionella lån på en rad viktiga punkter.

Mikrolån är nämligen små lån, betydligt mindre än vad andra lån brukar vara, för fast man kan låna upp till 12 000 kronor hos vissa lånegivare som erbjuder denna lånetyp, är de flesta mikrolån som tas mycket mindre än så, t.ex. på bara några tusenlappar. Det minsta beloppet man brukar kunna låna är 500 kronor, och det finns till och med de som lånar bara detta!

Kort avbetalningstid

Lånetypen kännetecknas även av den korta avbetalningstid som man har på sig för att betala tillbaka lånet man tar berättar utgivaren på mikrolana.se för oss. De flesta mikrolån har nämligen en avbetalningstid på mellan en månad och tre månader, vilket förstås är en mycket kortare tid än vad som brukar gälla för andra lånetyper, där avbetalningstiden kan vara på flera år.

Det är lättare att ansöka om ett mikrolån än om många andra lån, eftersom lånegivarna skalat av ansökningsprocessen så mycket de bara kunnat. Därför kan man ansöka om dessa lån via sms och via lånegivarnas hemsidor, och det räcker med väldigt få uppgifter, i stil med ditt personnummer, telefonnummer, bankkontonummer (för att lånegivaren ska kunna betala ut lånet om det blir beviljat), önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid (i de fall du kan välja detta, det går inte hos alla lånegivare).

Mikrolångivare brukar även vara mycket snabba med att behandla ansökningar som skickas in till dem, så i regel får man både svar på sin ansökan och lånet utbetalat väldigt snabbt om det beviljas. Det är inte helt ovanligt att detta sker samma dag som man ansökt, men detta är inget man kan ta för givet, för vissa lånegivare är lite mer långsamma än så. Det rör sig dock aldrig om handläggningstider på flera veckor, som vi t.ex. ser hos vanliga storbanker ibland, utan om max. en dag eller två (vardagar).